Blogg

Elvevandring

søndag 13. oktober, 2013

Her skal bekken renneArrangementet ble åpnet på restene av Galgeberget – selve galgen lå der Galgeberg Brl ligger i dag. Guiden fortalte litt om Skarpretterboligen og de lønnsavtaler som han hadde. Vi fikk bekkens historie med utspring fra Kapteinsputten og Isdammen på Grorud, og videre ned gjennom drabant- og bystrøk til vi kom frem til Munkenga Barnehage, der bekken hadde basseng og fossestryk. Fordi bekken er en flombekk, kan vannets hastighet variere kraftig, og det skal derfor lages 2 bekkeløp langs den flerkulturelle plass – dvs det ene bekkeløpet kalt Svartebekken skal ha et biløp for overflomsvannet. Vi så også på Slipset, åpnet av Ole Elvestuen med barnehagebarn for ca 3 uker siden, og kommende Plaskedam, der det også tidligere var anlagt en stor dam tilliggende et varietéteater (der lekeparken ligger i dag). Videre ned langs fengselsmuren kommer store, høye Grotter, med vann sildrende fra oven, ned i bekkeløpet under grottegangene. Nede på gress-sletta med Fylkessteinen lå festplassen, som skal gjenoppstå. Her hadde musikken rigget seg til – og bar oss videre ned i den dunkle skogen besatt av fakler, der skogdåpen ble gjennomført. Karsten viste oss hvor det opprinnelige bekkeløpet svingte av ovenfor S 52 og ned i en kum. Her vil bekken ha sin siste kontakt med overflaten iflg planforslaget, men det vil – litt usikkert – bli en liten sildrebekk fra en skulptur kalt Konglen, ned mot Grønlandsleiret. Thomas Backofen og Karsten fortalte litt om flommen for noen år siden og om Nonneseter Kloster på den andre siden av veien i krysset Schwgt Oslogt, som den gang lå helt i sjøkanten. Bekkevandringen ble avsluttet med utdeling av flotte norske epler – med tilbakeblikk på nonnene i Nonneseter Kloster som hadde stor eplehage – slik Caroline Dunckert (levde på 1700-tallet?)senere beskriver i sine memoarer (faren hadde kjøpt klostereiendommen) – og hvor hun vokste opp. Fengselet hadde også mengder av gamle epletrær i den gamle hagen der vi hadde bålplassen i dag. Deretter ble det litt varmt å putte i seg: pølser og solbærtoddy, og sjokoladehjerter og sukkertøy som et søtt punktum. Mange ga uttrykk for at vandringen hadde vært utrolig fin og interessant, alt i alt et veldig vellykket arrangement. Det deltok mellom 100 og 200 personer på det meste. Det varte fra kl 18.00 til ca 21.00. Ansvarlig og arrangører: Gerd Bånerud og Desiree Jacobsen Guide: Karsten Sølve Nilsen (Oslo Elveforum). Fantastisk guide. Fylte 88 år på søndag. Han fortalte om historie på en levende og flott måte. Han viste bilder langs ruten slik at vi kunne se hvordan det så ut fra gammelt av. Ord om Klosterengas Venner: Vebjørn Torsetnes Musikk: Fiolinspill: Thomas Backofen Gitar og vokal: Benjamin Backofen Keyboard: Ole Bendik Svendsen trommer og egg Sondre Mæland Sanger med musikk: Allsang: Tanta til Beate (Lillebjørn Nilsen) God natt Oslo (Lillebjørn Nilsen) Klimpring mens vi går videre ned til: Parkdåp: Nytt navn til 100 meterskogen: Liljekonvalskogen Gudmor: Desiree Jacobsen Utdeling av liljekonvalsåper som dåpspresang til alle deltakerne fra Benny Butikk (laget på arbeidsstua i Oslo Fengsel) Medhjelpere langs ruta: Anne Karin Jacobsen: utdeling av lys, sanger m.m. Terje Bånerud: Utlån av musikkanlegg og rigging av fakler og bål med assistent: Leif Lundsten Maja van der Velder: Kjøkkenansvarlig for pølser, solbærtoddy m.m. med og Torunn Hagmann.

Leave a Comment