BÅRD BREIVIK

 

Bård Breivik (født 23. november 1948 i Bergen, død 10. januar 2016 i Oslo) er en norsk billedhugger og skulptør. Han regnes som en foregangsmann innen konkrete objekter som skulptur.

Han er utdannet fra Bergens Kunsthåndverksskole (1967–1970), og Central Saint Martins College of Art and Design i London (1970–1971).

Breivik er en av Norges internasjonale og mest markante billedkunstnere. Han er opptatt av håndverkstradisjoner og har gjennom årene og etter flere reiser verden rundt, studert og brukt forskjellige håndverksteknikker i sine arbeider. Han har ca. 70 utstillinger over hele verden bak seg. Han er innkjøpt av museer og samlinger i Norden, Vest-Europa og Nord-Amerika. Han har utført en rekke offentlige og private utsmykkinger. Et større arbeid i det offentlige rom er søylene på Torgallmenningen i Bergen.

Han har også utformet Tusenårsstaden Gulatinget som er et monument over tingstedet. Det består av «Tingveggen», «Tinghella» og «Eldsirkelen» og ble høytidelig åpnet den siste helgen i august 2005.

Han har vært professor i skulptur ved Kunstakademiet i Stockholm 1982-85. Han bor og arbeider i Oslo, Sibbhult i Sverige, Beijing og Xiamen i Kina. Han mottok Ingeborg og Per Palle Storms ærespris i 2009 og Anders Jahres kulturpris i 2011.

les mer om Bård Breivik på Wikipedia her >>